Je job combineren met huishouden en gezinszorg. Voor vele mama’s betekent dat ook taxichauffeur spelen voor de kids. Vind jij het als bezige mama moeilijk om de naschoolse activiteiten van je kids te coördineren? Voelt het alsof je op 2 plaatsen tegelijk dient te zijn? Wil jouw kind graag starten met een (nieuwe) hobby, maar weet je niet of dit haalbaar is? ChillMama geeft enkele pointers die je best niet over het hoofd ziet!

taxi-1184799_1920

Stel prioriteiten

Je kind wil graag een (nieuwe) hobby starten. Tijd om als gezin te bekijken wat belangrijk is. Wil je lekker samen dineren ’s avonds? Is dat nog te doen met alle naschoolse activiteiten van de kids? En laten we ook even kijken naar het prijskaartje. Welk budget wil/kan je spenderen aan deze naschoolse activiteit? Hoe scoort je dochter/zoon momenteel op school? Hebben de huidige buitenschoolse activiteiten hier impact op?

Bekijk de tijdinname van elke activiteit

Het werk van de ouders beperkt soms wel eens de mogelijkheden van de kids. Dit omdat kids vaak afhankelijk zijn van mama of papa taxi of omdat ze de toelating van hun ouders nodig hebben. Gaat het over een hobby, dan bekijk je best ook even de tijdinname van elke activiteit. Hoe frequent wordt de activiteit georganiseerd? Gaat je zoon/dochter ook competitie spelen? Indien ja, zijn er vaste dagen? Voor sommige organisaties worden ook weekend-aanwezigheden verwacht.

Vermijd schemaconflicten door de hoeveelheid activiteiten te beperken

Je kind wil aan verschillende naschoolse activiteiten deelnemen. Moeilijk, toch, zo’n enthousiasme! Best benadruk je dat deze verschillende activiteiten kunnen overlappen. Hierdoor kunnen ze wat missen. Indien 2 activiteiten niet combineerbaar zijn, laat je kind dan beslissen waar hij/zij voor wil gaan.

Gebruik een kalender

Een kalender maakt alles een pak overzichtelijker. Je kan elke persoon van het gezin bijvoorbeeld een kleurtje geven. Zo zie je snel wie wanneer welke activiteit gepland heeft. Verwacht echter dat er zich toch af en toe conflicten kunnen voordoen. Gebeurt dat? Vraag dan eventueel aan vrienden en familie om 1 van je kids te vergezellen/brengen, terwijl jij je andere dochter/zoon vergezelt/brengt. Geraakt je kind een keertje niet op de training/muziekles/…? Besef dan dat dit bij iedereen wel een keertje kan gebeuren.

Zeg ook eens STOP

Af en toe een “neen” doet jouw kind niets tekort! Ook jij mag keuzes maken. Voel je je dan schuldig?  Als ouder doe je je uiterste best, maar vergeet jezelf niet in gans de drukte. Je kind heeft veel meer baat bij een rustigere, ontspannen ouder, dan een weekschema vol hobby’s. Met oververmoeidheid is niemand gebaat.

Categorieën: planning

1 Comment

Sandra · 25 januari 2017 op 16:06

Fijn om dit eens te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

planning

Tips om als drukbezette mama de kerstperiode te overleven

De kerstvakantie komt eraan! De dagen worden korter en donkerder. Mogelijk staan ze bij jou nu al volgepland. Al brengen je kids vreugde tijdens de feesten, nu ze weer thuis zijn, heb je ook een Lees verder…

planning

10 tips om als werkende mama meer rustpunten in te lassen

Mama zijn, voor velen is het als een 2e full-time job. Ben je eindelijk thuis na een lange werkdag en je kids vragen al wat er die avond te eten valt. Na het eten wil je Lees verder…