Gezond eten is een belangrijke methode om je energiedipjes te voorkomen en je weerstand op peil te houden. ChillMama vertelt je alvast waar je als drukbezette mama best op kan letten. Welke voedingsmiddelen kan je maar beter vermijden? Welke voeg je best toe aan je boodschappenlijstje?

horizontal-1155878_1920

Een goede voeding start bij een goed ontbijt!

Je hebt het vast al vaker gehoord. Je ontbijt beïnvloedt je alertheid en concentratie. Een goed ontbijt voorkomt bovendien dat je je door de dag overeet. Aan de start van de dag zijn sommige moeders echter zo gehaast dat ze te weinig aandacht schenken aan hun lichamelijke noden. ‘Welke werkende mama heeft nog tijd om een hapje te eten ’s ochtends?’ Wat zegt ChillMama daarop?

Voor zo’n dingen kan je maar beter tijd maken. Skip je je ontbijt, dan krijg je enkele uren later een energiedip. Nog niet klaar voor een stevig ontbijt? Kies dan voor een vezelrijke snack en geen suikerrijk koekje. Voor de erg bezige bijtjes bestaan er ook ontbijtplaatsen en bedrijfjes die afhaalontbijtjes aanbieden. Een te zoet ontbijt maakt je hongeriger. Hierdoor kan je tegen lunchtijd meer (en dus mogelijk té veel) verorberen.

Een gevarieerde voeding

Gezond eten stopt natuurlijk niet bij het ontbijt. Voor een aangehouden energie is een gebalanceerd dieet doorheen de dag noodzakelijk.

Complexe suikers

Koolhydraten. Ze hebben misschien een slechte reputatie opgebouwd. Toch blijft het de voorkeursenergiebron van het lichaam. De beste manier om je lichaamsenergie te optimaliseren? Een combinatie van complexe en simpele koolhydraten verwerken in je voeding. Complexe koolhydraten zouden hierbij het overwicht moeten vormen. Dat zijn namelijk de trage energieverbranders. Voorbeelden: volkoren granen en zetmeelrijke groenten zoals aardappels, pompoen en wortels.

Dat betekent niet dat je de eenvoudige koolhydraten met een snellere energieverbranding dient te mijden. Zij kunnen namelijk een snelle energieboost bieden. Simpele suikers in snoep, soft drinks en koeken kunnen een snelle energietoename induceren. Maar zij zorgen echter voor een voelbaar energiedipje achteraf. Suiker bannen is vrijwel onmogelijk. Kies daarom bij voorkeur voor natuurlijke suikers (fruit, groenten, honing).

Vezels

Bijkomend is het belangrijk dat je voeding voldoende vezels bevat. Vezels zorgen dat de koolhydraten in ons dieet trager door het lichaam geabsorbeerd worden. Hierdoor krijgt je lichaam een meer verspreide/gebalanceerde energierelease, in tegenstelling tot een snelle, korte energieboost. Veel koolhydraten zoals witte rijst, wit brood en pasta bevatten weinig tot geen vezels. Hierdoor wordt de energie aan een snelle ratio verbruikt.

Onverzadigde vetten

Vetten hebben een slechte reputatie gekregen. ‘Slechte vetten’ zoals verzadigde vetten (vlees, boter,…) en trans vetten (gebakken en gefrituurd voedsel, snacks,…) worden geassocieerd met verschillende ziekten. Het best kan je deze verzadigde en trans-vetten vervangen door een dieet dat onverzadigde vetten bevat (olijfolie, avocado’s, noten,…). Om de juiste balans te bekomen, kies je best voor poly-onverzadigde vetten zoals plantaardige olies en zeevoeding, en mono-onverzadigde vetten zoals olijfolie, noten en zaden. Deze onverzadigde vetten verlagen je ‘slechte’ LDL cholesterol.

Eiwitten

Vetten en koolhydraten voorzien het lichaam dan wel van energie, het zijn de eiwitten in je voeding die de energierelease helpen reguleren. Goede proteïnebronnen zijn vlees, vis, eieren, bonen, noten en melkproducten met een laag vetgehalte. Proteïnen onderhouden cellen en ondersteunen ze in hun groei, transporteren hormonen en vitaminen, en behouden de spiermassa. Spieren en hormonen zijn in feite zelfs gemaakt van eiwit. Je hebt proteïnen bovendien ook nodig voor je immuunsysteem.

Water

Ook water is een essentiële ingrediënt in de productie van energiemoleculen. Wanneer je onvoldoende water drinkt, focust je lichaam op de waterbalans in plaats van je energie te geven. Drink jij onvoldoende? Hou dan zeker op warmere en vochtigere dagen een flesje water bij de hand. Voldoende water is voornamelijk belangrijk na een fysieke inspanning, bij bepaalde medicatie en bij een dieet dat grotendeels vezels bevat.

Vitaminen en mineralen

Verse fruit-/groentesapjes en -smoothies. Jummie, om van te watertanden! Nou, niet enkel dat, de lekkere drankjes bevatten een hoop vitaminen en mineralen. Deze nutriënten hebben een belangrijke invloed op je energiehuishouding. Kies je voor een voedingspatroon dat bijvoorbeeld weinig vlees en vis bevat? Dan kan je een tekort aan ijzer of vitamine B12 opbouwen. Nutriënten die erg belangrijk zijn voor je lichaam. Een tekort aan deze nutriënten kan leiden tot vermoeidheidsklachten en concentratieproblemen. Ook een tekort aan andere mineralen (magnesium, koper, jodium, …) en B-vitamines, vitamine D of C kan deze symptomen uitlokken.

 

Eet je fit, lieve mama’s!

Categorieën: vermoeidheidvoeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

rust

Wanneer de vermoeidheid jou als werkende mama parten speelt…

Gezinszorg en werk combineren, het is niet altijd evident. Bovendien kan het erg vermoeiend zijn. Voel jij je regelmatig afgepeigerd? Vermoeidheid kan een enorme invloed uitoefenen in je dagelijkse leven. Beter voorkomen dan genezen Neen Lees verder…

natuur

Ontstressen in de natuur

Ben jij een stads- of plattelandsmens? In ons drukbezette leventje zoeken we de natuur vaak onvoldoende op. Een dosis frisse lucht is echter erg goed voor je fysieke en mentale welzijn. De natuur, een plezier Lees verder…

planning

10 tips om als werkende mama meer rustpunten in te lassen

Mama zijn, voor velen is het als een 2e full-time job. Ben je eindelijk thuis na een lange werkdag en je kids vragen al wat er die avond te eten valt. Na het eten wil je Lees verder…